Lívance pečené

Zatím co na konci 19. století se u nás spotřebovalo 250 kilogramů mouky na osobu, koncem minulého století to byla méně než polovina. I takové věci se dozvídáte v receptech našich babiček, které připravuje Vladimíra Jakouběová z turnovského muzea a natáčí redaktor Jaroslav Hoření. Tentokrát budeme péci lívance.

Na 1 kilo mouky vezmou se 4 žloutky, 9 dkg cukru, 1 litr smetany, špetka muškátového květu, 4 dkg droždí, ze 2 bílků sníh a zadělá se z toho lívancové těsto ne příliš husté. (Smetana musí býti vlahá, droždí utře se se žloutky a cukrem). Velký lívanečník (plech s jamkami) dá se na plotnu, každá jamka potře se máslem a jen do polovice těstem naplní. Když se na jedné straně lívanec upeče, obrátí se na druhou.

Tyto lívance mohou se též nadívati. Nalije se do jamky jen málo těsta, poklade se na ně kousek měkkého ovoce (meruňka, jahoda, malina) pak opět se těstem zalije. Musí se péci na prudkém ohni, aby se nevysušily. Mažou se jako předešlé.