Lité štrůdle s medem

2. únor 2021

Tentokrát si s Vladimírou Jakouběovou vyzkoušíme jeden z receptů, který byl spojen se svátkem Hromnic. Budou to lité štrůdle s medem, ale než se dáme do vaření přiblížíme si význam tohoto svátku.

Lité štrůdle s medem

4 vejce
10 dkg cukru
10 dkg medu
1 lžička sody
1 dcl vody
260 g hladké mouky
špetka soli

Celá vejce krátce rozšleháme. Přidáme cukr, med a znovu pořádně prošleháme. Pak vešleháme vodu rozmíchanou se sodou a nakonec přidáme mouku se solí. Šleháme tak dlouho, až vznikne zcela hladké těsto. Necháme je chvíli odpočinout. Pokud je těsto po odpočinutí moc husté, vmícháme podle potřeby 3-5 lžic vody.  Na vymazanou pánev malou naběračkou nalijeme těsto. Když se na placce objeví velké množství bublinek a okraje lehce zlátnou, opatrně ji otočíme a opečeme z druhé strany. Pečeme pomalu, aby se nepřipalovaly. Hotové placky potíráme tvarohem.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.