Lité štrůdle s medem
Tentokrát si s Vladimírou Jakouběovou vyzkoušíme jeden z receptů, který byl spojen se svátkem Hromnic. Budou to lité štrůdle s medem, ale než se dáme do vaření přiblížíme si význam tohoto svátku.
Lité štrůdle s medem
4 vejce
10 dkg cukru
10 dkg medu
1 lžička sody
1 dcl vody
260 g hladké mouky
špetka soli
Celá vejce krátce rozšleháme. Přidáme cukr, med a znovu pořádně prošleháme. Pak vešleháme vodu rozmíchanou se sodou a nakonec přidáme mouku se solí. Šleháme tak dlouho, až vznikne zcela hladké těsto. Necháme je chvíli odpočinout. Pokud je těsto po odpočinutí moc husté, vmícháme podle potřeby 3-5 lžic vody. Na vymazanou pánev malou naběračkou nalijeme těsto. Když se na placce objeví velké množství bublinek a okraje lehce zlátnou, opatrně ji otočíme a opečeme z druhé strany. Pečeme pomalu, aby se nepřipalovaly. Hotové placky potíráme tvarohem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.