Linka důvěry v Liberci oslavila 30 let. Komu pomáhá a jak

3. červen 2022 11:07

Linka důvěry pomáhá lidem v krizi nepřetržitě. Za 30 let přijali pracovníci libereckého pracoviště přes 150 tisíc volajících, to je v průměru 5 000 kontaktů ročně. Služba je k dispozici prostřednictvím telefonu nebo e-mailu. Pokud je problém závažnějšího charakteru, odkazují její pracovníci na některou z bezplatných odborných poraden.

Čtěte také

Lidem s akutními problémy slouží liberecká Linka důvěra od roku 1992. Kromě posledních let, kdy v mnoha lidech spustily obavy o zdraví, úzkosti a strach koronavirová krize a následný válečný konflikt na Ukrajině, se lidé na linku důvěry obracejí hlavně kvůli existenčním problémům, například ztrátě zaměstnání, nebo dluhům.

Následovala problematika sociální a zdravotní, například když lidé řešili konkrétní dopady nějaké nemoci, která se promítla na jejich psychice, nebo si nevěděli rady, na co mají nárok z oblasti sociální pomoci.

Další skupina lidí, to už ale v menším počtu, se na linku obracela kvůli problémům z oblasti domácího násilí, nebo různých závislostí. Mezi volající patřili podle informací Linky důvěry i lidé, kteří trpí syndromem týraného nebo zneužívaného dítěte. Nejčastěji volají lidé mezi 30. až 50. rokem a spíše ženy.

Samotné poradenství je bezplatné, telefonáty ale jsou zpoplatněné. Čísla jsou 485 177 177 nebo 606 450 044 fungují nonstop, poradí i prostřednictvím emailu pomoc@linka-duvery.cz. Poradenství provádějí lidé, kteří prošli odborným výcvikem v krizovém poradenství.

Lidem v nesnázích pomáhají i další linky

Důležitá je hlavně Linka bezpečí pro děti, kde se děti mohou svěřovat jak s problémy ve škole, se šikanou, špatnými známkami, s rozvodem rodičů, nebo sexuální orientací. Linka je bezplatná, na čísle 116 11.

Především seniorům slouží Linka krizové pomoci. Volat mohou například, když jsou vystaveni psychickému, nebo fyzickému násilí, obtěžují je takzvaní šmejdi, když nezvládají péči o svého blízkého, nevycházejí s dětmi, nebo se prostě cítí osamocení či bezradní.

Linky jsou anonymní, takže lidé, jak dospělí, tak děti, se nemusejí při předestření svého problému nikomu představovat.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související