Liberecká iQLANDIA pomáhá 3D tiskem a laserovým řezáním nanovláken

Adaptéry na filtry pro masky vyvinuté ČVUT, nanofiltry do roušek a zakladače na tkalouny pro šičky, to jsou tři věci, kterými se v současné době liberecká iQLANDIA aktivně zapojila do boje proti pandemii. Podívejte se na jejich práci zblízka.

Čtěte také

V běžných časech zažívá liberecká iQLANDIA nápor návštěvníků. Letos, k smutku rodičů i dětí, je vědecko-zábavní centrum veřejnosti nepřístupné. Hlavní budova i její okolí na první pohled jakoby spalo. Není to ale zcela pravda. Živo je v iQ FAB LAB, což jsou chytré moderně vybavené laboratoře, kde se střídá několik lektorů, kteří obsluhují 3D tiskárny a laserovou řezačku. „Právě tyto stroje používáme k tomu, abychom pomohli trochu zmírnit současnou krizi,“ říká ředitel iQLANDIE Pavel Coufal. Moderní technologie pomáhají ve vybavení nejen první linie potřebnými ochrannými prostředky.

Stroje v iQLANDII nezahálejí

Nanovlákenné textilie vyvinuté na liberecké Technické univerzitě je nutné nařezat na rozměr 20 x 15 centimetrů a po stranách zapéct. To právě umí laserový paprsek. Při rozostření materiál řeže a zapéká zároveň. Filtry se pak vrací zpět na univerzitu k tepelné stabilizaci a dezinfekci.

Laserová řezačka umí nařezat nanovlákennou textilii na požadovaný rozměr

iQLANDIA spolupracuje také s Českým vysokým učením technickým v Praze, kde se pustili do výroby masek pro zdravotníky. Jejich základem je celo-obličejová maska pro potápění a vojenský filtr P3. A tyto dva komponenty se spojují pomocí adaptérů, které se tisknou po celé republice. Ve významném množství i kvalitě právě v Liberci.

Adaptéry pro ochranné masky

Ani 3D tiskárny, které si neporadí s adaptéry, nezahálejí. „My co jsme se tu sešli, zrovna neumíme moc šít, ale šičkám roušek chceme aspoň nějak pomoci. Proto tady vyrábíme zakladače, které velmi ulehčují šití tkalounů na ochranné roušky,“ vysvětluje manažer pro vědu a vzdělávání Petr Desenský.

Související