Robot Matylda stopuje do Pelhřimova. Není jasné, kdy tam dorazí

1. listopad 2018

Z Jablonce nad Nisou ve středu vyrazil do Pelhřimova autostopem robot. Míří do tamního Muzea rekordů o kuriozit. Pokud dorazí, stane se exponátem.

Na start z areálu bývalé jablonecké porodnice u výpadovky na Prahu přišly desítky lidí. Prvního „stopa“ chytla krátce po čtrnácté hodině, kdy ji autoři posadili k okraji silnice.

 „My si jí asi nevezmeme domů, vezmeme jí na výlet směrem, který potřebuje. My jsme jí sledovali už od začátku, moc se mi to líbilo. Vím, že jsou všude kroužky robotiky pro děti, a když se odložil start, tak nás to mrzelo, ale na druhou stranu jsme měli radost, že nám tenhle den vyšel a mohli jsme si udělat čas,“ řekla mladá řidička z Mimoně, která svezla z Jablonce až do České Lípy.

Start robota stopaře přilákal fanoušky i média

Až tam jí ve středu odpoledne sledoval náš redaktor Michal Jemelka. Stopařka Matylda už poté "spala" v Mimoni, ve čtvrtek dopoledne pak byla znovu v České Lípě. Robota jeho autoři sledují přes GPS a každou hodinu jim posílá fotografie. Jeho aktuální polohu můžou sledovat i fanoušci projektu například na jeho facebookovém profilu nebo na portálu Mapotic.

Vysláním robota na samostatnou cestu autostopem chtějí jeho jablonečtí konstruktéři otestovat robotovy schopnosti, ale i ochotu tuzemských řidičů.

 „Naše představy jsou otevřené všemu, protože skutečně nevíme, co Matyldu na cestě potká. Nemůžeme ovlivnit, co se s ní bude dít. Matylda má nějaké základní programové vybavení, má nějaký základní návod, který lidem řekne, jakým způsobem s Matyldou naložit. Bude záviset na nich, jestli budou chtít Matyldu jen někam popovézt, popřípadě jestli budou chtít se pokusit naučit Matyldu něco nového. V tom případě si ji odvezou domů, připojí k počítači,“ uvedl jeden z autrora robota Michal Seidl.

Robot a jeho autoři, jablonečtí vývojáři Radka Benšová a Michal Seidl

Robot v sobě má různé senzory, jako jsou gyroskop, akcelerometr či mikrofony, které mu umožňují po naprogramování i zcela autonomní chování. Matylda tak dokáže kromě chůze i předcvičovat jako fitness trenérka či zastoupit hlídacího psa.

„S řidiči bude Matylda komunikovat sama. Dám jim instrukce, kam cestuje. Část informací bude i na přiloženém návodu. S sebou bude pak mít jen ceduli, lékárničku a ručník, který je nezbytnou výbavou každého stopaře,“ uvedl konstruktér Michal Seidl s tím, že Matylda cestou vzdá hold knize Stopařův průvodce po galaxii Douglase Adamse.

Z facebooku robotího autostopu

Matylda má plánované zastávky v Pardubicích, Plzni a Praze u výherců facebookové soutěže, která spočívala v nabídce zajímavého zážitku pro Matyldu. V Pardubicích se tak například povozí na hřbetu karety obrovské. Každý řidič ji navíc může vzít na výlet, do restaurace či do kina.

autoři: Michal Jemelka , mib
Spustit audio

Související