Děti v Liberci sestrojily robota Matyldu. Speciální příměstský tábor pro ně připravila iQlandia

30. srpen 2019

Na letním táboře se dá dělat mnohé, třeba i programovat roboty. Netradičního bobříka v podobě sestrojení vlastního robota plnily děti v libereckém Science centru IQlandie.

Pamatujete si na Matyldu, humanoidního robota, který jezdil vloni na podzim stopem po České republice? Matyldina cesta je nakonec zapsaná v České knize rekordů. A teď bude mít dokonce i své dvojče, které vyráběly děti na netradičním příměstském táboře.

V laboratoři libereckého Science centra IQlandie pracovalo na vzniku zhruba metr vysokého robota celkem dvanáct dětí. Za jeden týden museli táborníci robotku Matyldu, která se skládá z více než stovky dílů, nejen sestavit, ale také naprogramovat.

„Děti se naučí pracovat s 3D grafikou, naučí se ji zpracovávat pro 3D tiskárny, dále práci se senzory, mikrokontroléry a jejich programováním, a v neposlední řadě se naučí něco z konstrukce robotů,“ vysvětluje konstruktér Matyldy Michal Seidl.

„Samotná hlava se tiskne 23 hodin,“ říká lektor Michal Seidl

Díly na Matyldu vznikaly přímo ve speciální tvůrčí dílně vybavené počítači a vším potřebným ke konstrukci robotů. „Tiskl jsem holeně a dopadlo to dobře. Já jsem to viděl vlastně jen v televizi a teď to vidím naživo,“ vysvětluje jedenáctiletý Martin, který se svým kamarádem Matějem pokračoval také výrobou rukou, zatímco další z táborníků, Josef, pájel vodiče na vypínače, kterými se Matylda aktivuje.

Robota se dětem podařilo sestrojit a oživit během týdne. Nestihly pouze naprogramovat řečová centra, a tak je jejich Matylda zatím němá.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka