Kynutý závin s povidly ze Všeně
V receptech našich babiček se dozvídáme nejen, co vařily, ale také v čem a z čeho. Tentokrát se dozvíme, jak se nakupovala sůl a cukr a cukr se nám bude hodit do kynutého závinu. Recept připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 40 dkg polohrubé mouky
- 1 dkg másla
- 2 dkg droždí
- 8 dkg cukru
- 2 dcl mléka
- 1 vejce do těsta
- 1 vejce na potření
- 30 dkg povidel
Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru připravíme kvásek a necháme ho vykynout. Máslo s cukrem zatím utřeme do pěny, přidáme mouku, vykynutý kvásek a mléko a vypracujeme v tužší těsto, které se už nelepí na vařečku. Těsto trochu poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu vykynout. Pak na pomoučeném vále rozválíme na plát, potřeme povidly, okraje přehneme dovnitř a zavineme do závinu.
Dáme na vymazaný plech a necháme ještě zase nakynout. Pak závin potřeme vejcem a upečeme do zlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka