Kuřata s lanýži

V receptech našich babiček nás tentokrát Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zavedou do měšťanské kuchyně. Ve městech byla lepší možnost získání cizokrajných surovin. Dokonce i lanýžů, které se používali třeba k přípravě kuřat.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:

Očisti asi čtvrt libry lanýžů (20 dkg), nakrájej je na lístky, vlož je na kastrol, přidej k nim kousek másla, několik tence nakrájených šalotek, nasekanou zelenou petruželku, trochu vína, soli, několik lžic hovězí polívky, a nech je do měkka dusit.

Kuřátka rozkrájej na čtvrtky, trochu je osol, nech je též na kuse másla dusit a podlévej je častěji polívkou. Rozmíchej v hrnéčku kousek másla se dvěma vařečkami mouky a trochou chladné polívky, nalej to na lanýže, zakvedluj to dohromady, vlej to na kuřata a nech to ještě povařit.