Kucmoch s kroupami, hrachem a uzeným
Se začátkem června začíná období senosečí a sušení sen znamenalo zajištění krmiva na zimu. Takže na jídlo nebylo moc času, až večer a večeře musela být vydatná. Jako třeba kucmoch s kroupami, hrachem a uzeným. Více už Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 1 kg uzených žeber
- 1 hrnek zeleného hrachu
- 0,75 hrnku krup
- 1 velká cibule
- 15 dkg slaniny
- 8-10 stroužků česneku
- 2 lžíce sádla
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- 1 snítka libečku
Žebra omyjeme a uvaříme. Obereme maso z kostí a pokrájíme na kousky. Vývar použijeme na polévku. Hrách opereme, zalijeme vodou a necháme přes noc stát. Druhý den uvaříme doměkka. Kroupy propláchneme, nasypeme do vařící vody a také uvaříme doměkka.
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a společně osmažíme na oleji dozlatova. Odstavíme a vmícháme rozmačkaný česnek a majoránku. Scezené kroupy a hrách smícháme, přidáme slaninu s cibulí, uzené maso, lehce osolíme, opepříme a přidáme lístky libečku. Všechno dobře promícháme. Pekáč vymažeme sádlem a urovnáme do něj směs. Vložíme do vyhřáté trouby a 20 minut zapečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka