Krupičná polévka s hotovým kořením

Už na počátku 20. století se v časopisech objevovaly reklamy na polévková koření. Mezi velké výrobce patřila společnost Graf, kterou později pohltila socialistická Vitana. Vladimíra Jakouběová z 20. let 20. století vybrala recept na krupičnou polévku. Natáčel Jaroslav Hoření.

„Dej do hrnku hrstku kmínu, trochu zelené petružele a celeru, osol to, nalej na to vařící vody a nech to chvilku povařit, pak to proceď, a když se to zase počne vařit, zavař do toho půl koflíku krupičky. Často tím míchej, aby se neudělaly chuchvalce; vař čtvrt hodiny; potom rozšlehej 1 neb 2 celá vejce, dej k tomu lžíci másla, trochu květu, trochu zázvoru, třeba i sladké smetany, dobře to rozkloktej a polévku tím zakloktej. Do hotové dej pár kapek Pravého polévkového koření Graf."

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.