Křupavé šátečky
Slané chuťovky na takzvané zobání nejsou výmyslem naší doby. Už za časů našich babiček se takové dobroty objevovaly a tak si s Vladimírou Jakouběovou vyzkoušíme křupavé šátečky.
Křupavé šátečky
20 dkg hladké mouky
6 lžic kysané smetany
10 dkg soli
¼ kg kysaného zelí
10 dkg slaniny
1 vajíčko
kmín
sušený libeček
Do mísy nasypte mouku, sůl, přidejte sádlo a zakysanou smetanu. Z těchto surovin připravte hladké těsto, které necháte chvíli odpočinout. Na pánvičce opečte kostičky slaniny, přimíchejte zelí a libeček. Směs nechte vychladnout. Poté těsto vyválejte na cca 3 mm tenkou placku a vykrojte z ní 6 čtverců. Do každého vložte hromádku připravené směsi a vytvořte šáteček. Okraje náležitě přimáčkněte, aby náplň nevytekla. Šátečky přendejte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte cca 15 minut ve středně vyhřáté troubě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.