Křupavé šátečky

23. únor 2021

Slané chuťovky na takzvané zobání nejsou výmyslem naší doby. Už za časů našich babiček se takové dobroty objevovaly a tak si s Vladimírou Jakouběovou vyzkoušíme křupavé šátečky.

Křupavé šátečky

20 dkg hladké mouky
6 lžic kysané smetany
10 dkg soli
¼ kg kysaného zelí
10 dkg slaniny
1 vajíčko
kmín
sušený libeček

Do mísy nasypte mouku, sůl, přidejte sádlo a zakysanou smetanu. Z těchto surovin připravte hladké těsto, které necháte chvíli odpočinout. Na pánvičce opečte kostičky slaniny, přimíchejte zelí a libeček. Směs nechte vychladnout. Poté těsto vyválejte na cca 3 mm tenkou placku a vykrojte z ní 6 čtverců. Do každého vložte hromádku připravené směsi a vytvořte šáteček. Okraje náležitě přimáčkněte, aby náplň nevytekla. Šátečky přendejte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte cca 15 minut ve středně vyhřáté troubě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.