Krkovice s bejlím
S Vladimírou Jakouběovou si připomeneme pečínku, která provázela vrcholící masopustní období. Bude to krkovice s bejlím, ale ještě předtím zapomenutou tradici zvanou šplochan.
Krkovice s bejlím
2,5 kg krkovice bez kosti
2 lžíce soli
2 lžíce třeného česneku
lžička mleté papriky
1 lžíce sušené majoránky
1 lžička čerstvě drceného pepře
1 lžička kmínu
sádlo
Maso omyjeme, osušíme a lehce potřeme ze všech stran sádlem. Směs koření vetřeme do masa. Maso vložíme do pekáče vytřeného sádlem a posypeme zbytkem koření. Vložíme do vyhřáté trouby bez pokličky, aby se maso zatáhlo. Po deseti minutách podlijeme malým množstvím horké vody, přikryjeme poklicí a pečeme při mírné teplotě tři hodiny. Podle potřeby podlijeme. Upečené maso necháme aspoň půl hodiny v klidu vychladnout a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme s chlebem, s křenem a hořčicí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.