Králičí polévka
Další povídání o kuchyních našich babiček se bude věnovat slánkám, které se používají již od 16. století. A dosolíme si králičí polévku. Recepty našich babiček připravují redaktor Jaroslav Hoření a etnografka Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová.
- hrudní koš a hlava z králíka
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 2 bobkové listy
- pepř
- 1-2 lžíce sádla
- libeček sušený či čerstvý
- celestýnské nudle
Oprané části králíka zalijeme studenou vodou (1-1,5 l), osolíme, přidáme koření, cibuli a česnek. Uvaříme do změknutí masa. Na sádle v hrnci osmahneme na kousky pokrájenou mrkev a petržel, dokud mrkev nepustí barvu. Osmaženou zeleninu zalijeme přecezeným vývarem, přihodíme hrst libečku a povaříme asi 5 minut. Na talíři polévku doplníme celestýnskými nudlemi (nakrájená slaná palačinka).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.