Králičí polévka

Další povídání o kuchyních našich babiček se bude věnovat slánkám, které se používají již od 16. století. A dosolíme si králičí polévku. Recepty našich babiček připravují redaktor Jaroslav Hoření a etnografka Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • hrudní koš a hlava z králíka
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • pepř
  • 1-2 lžíce sádla
  • libeček sušený či čerstvý
  • celestýnské nudle

Oprané části králíka zalijeme studenou vodou (1-1,5 l), osolíme, přidáme koření, cibuli a česnek. Uvaříme do změknutí masa. Na sádle v hrnci osmahneme na kousky pokrájenou mrkev a petržel, dokud mrkev nepustí barvu. Osmaženou zeleninu zalijeme přecezeným vývarem, přihodíme hrst libečku a povaříme asi 5 minut. Na talíři polévku doplníme celestýnskými nudlemi (nakrájená slaná palačinka).