Krajské vědecké knihovně v Liberci chybí knihy v ukrajinštině, vyhlásila proto sbírku

Máte doma knížky v ukrajinštině? Pak právě o ty má v těchto dnech zájem liberecká Krajská vědecká knihovna. Tituly v tomto jazyce totiž v jejím fondu téměř chybějí. A to především ty dětské.

Knížky získané od dárců chce knihovna půjčovat ukrajinským uprchlíkům a dát je k dispozici i dětem z ukrajinského dětského domova, kterým Liberecký kraj zajistil pobyt. Využívat je ale budou moct i další lidé nebo organizace poskytující uprchlíkům přístřeší.

Krajská vědecká knihovna v Liberci vyhlásila sbírku na knihy v ukrajinštině. Vlevo mluvčí knihovny Kateřina Šidlofová, vpravo vedoucí odboru služeb Marcela Freimuthová

Podle mluvčí knihovny Kateřiny Šidlofové sbírka necílí primárně na české domácnosti, ale na Ukrajince, kteří tu dlouhodobě žijí a už mají třeba starší děti.

„Pokud jim ty děti odrostly, tak jim doma třeba zůstaly nějaké dětské knížky v ukrajinštině, které už ta rodina nepotřebuje. Dá se předpokládat, že by například mohli mít zájem ty knížky věnovat knihovně, aby byly k dispozici těm čerstvým příchozím z Ukrajiny,“ vysvětlila Kateřina Šidlofová.

Knih v ukrajinštině zatím mají v libereckém knihovně velmi málo a jejich nákup běžným způsobem je podle mluvčí zdlouhavý. Sbírkou proto chtějí knihovníci získat tyto knihy rychleji.

Sběrné místo lidé najdou hned ve vstupní hale Krajské vědecké knihovny, a to na Informační službě. Knihy tam můžou donést osobně, nebo je lze i poslat poštou.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související