Do Libereckého kraje stále míří uprchlíci z Ukrajiny. Hejtmanství pro ně nadále shání ubytování a další pomoc

4. duben 2022 15:46

O příchozí ukrajinské uprchlíky se stále stará krajské asistenční centrum. Počty běženců klesají, kraj hledá nové ubytovací kapacity, které by mohly lidem v nouzi sloužit. Detaily zjistila redaktorka Šárka Škapiková.

Čtěte také

Do Libereckého kraje přišlo z válkou postižené Ukrajiny už přes 10 tisíc uprchlíků. Liberecký kraj už sehnal ubytování dvěma a půl tisícům běženců; nejčastěji na nevyužívaných internátech, například v Liberci v Zeyerově ulici. Místo nabídli i soukromí ubytovatelé, kraj má aktuálně smlouvu s 495 ubytovateli po celém regionu, dojednáno je s nimi dalších 2030 míst, která budou brzy k dispozici. Hejtmanství také řeší zrychlenou rekonstrukci budovy bývalého Skloexportu v Liberci, kam by se vešlo zhruba 500 běženců. Budova ale patří státu a kraj s ním bude jednat o bezúplatném převodu.

Nejvíce uprchlíků z Ukrajiny je aktuálně na Jablonecku a Semilsku, konkrétně na Tanvaldsku a Jilemnicku, a také v Českém ráji. Důvod vysoké koncentrace oproti jiným lokalitám je jednoduchý, právě tam je hodně hotelů, penzionů, apartmánů, nebo jiných rekreačních objektů, které nabídli kraji pro Ukrajince jejich vlastníci. Většina z těchto prostorů bude ale k dispozici jen krátkodobě, než začne hlavní turistická sezona, pak se tam začnou ubytovávat čeští dovolenkáři. Do té doby musí kraj sehnat prostory jiné.

Lidé v Libereckém kraji, kteří mají zájem, se mohou dál zapojovat do pomoci ukrajinským uprchlíkům, a to hlavně právě s ubytováním. Vedení kraje se obrací s prosbou na všechny obyvatele, kteří vlastní více nemovitostí, nebo sami bydlí ve velkém domě a mají volné prostory, aby je nabídli právě kraji, který je přerozdělí lidem v nouzi. Za takové ubytování mají lidé nárok na finanční náhradu.

Dál také pokračují různé sbírky, ať už hmotných věcí, nebo finanční. Lidé mohou na sběrná místa nosit nejen oblečení nebo drogerii, ale sbírá se také nábytek, kterým bude potřeba vybavit nové ubytovací kapacity pro uprchlíky. Liberecký kraj založil veřejnou sbírku, kam mohou lidé posílat peníze, za které se nakoupí, co bude potřeba. Číslo účtu je na webu kraje.

Spustit audio

Související