Krabičky s feromony, sítě i pokácené stromy napuštěné jedem. Lesníci v Jizerkách bojují s kůrovcem

28. květen 2021

V Jizerských horách se začal s jarním počasím šířit kůrovec. Po zimním spánku vylétává lýkožrout smrkový z úkrytu a napadá stromy. Lesníci se jeho šíření snaží zabránit obrannými prostředky. Po celých Jizerských horách jich nainstalovali více než 4 tisíce. V lesích natáčela redaktorka Šárka Škapiková.

Po zimním spánku se v polovině května v Jizerských horách probudil kůrovec a začal napadat smrky. Lesníci tam nainstalovali rekordní počet obranných opatření proti jeho šíření, víc než 4 tisíce mechanismů, které ho mají usmrtit, nebo koncentrovat na místech, kde se bude hubit. V lesích tak lidé mohou narazit na plastové krabičky s feromony, sítě nebo pokácené stromy napuštěné jedovatými látkami.

Kůrovec bude v druhé generaci vylétávat v polovině července. Pokud by bylo extrémně suché a teplé léto, může rojení přijít v této sezoně ještě jednou. Situace v tuto chvíli vypadá nadějně, plošná kalamita by tu podle lesníků hrozit neměla.

Kůrovcové stromy se v Jizerských horách kácejí nahodile, tedy na jednom místě v maximálně jednotkách až desítkách kusů, nevznikají tak žádné odlesněné plochy. V loňském roce bylo v plánu vytěžit 100 tisíc metrů krychlových dřeva, nakonec se ho pokácelo 80 tisíc. Z toho 50 tisíc vychází na kůrovcem napadené smrky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.