Park u liberecké zoo napadl kalamitní škůdce. Pomůže vykácení 10 stromů? Mluvili jsme s odborníkem

19. březen 2021

V parku u liberecké zoologické zahrady se v těchto dnech rozléhá zvuk motorové pily. Arboristé tam musejí pokácet 10 vzrostlých buků. Napadl je kůrovec, který se v této oblasti přemnožil. Stromy usychají od své koruny a hrozí nebezpečí, že větve, které z nich padají dolů, někoho zraní. Byla se tam podívat naše redaktorka.

Čtěte také

Arboristé musejí v parku u liberecké zoologické zahrady pokácet 10 vzrostlých buků. Napadl je kůrovec, který se v této oblasti přemnožil. Buky už do parku radnice vysazovat nebude, podle posudku je tam totiž kromě kůrovce i hniloba kořenová, která se udržuje v zemině a tyto stromy ničí. Pokácené stromy tak nahradí zřejmě lípy, javory a platany. U kácení byla i naše redaktorka Jana Pšeničková, kterou parkem provedl arborista Václav Novotný a do koruny stromu vzal Jiří Vyhlídek, poslechněte si to.

„Tohle jsou chodbičky, taky požerky na kůře, jsou tu výletové otvory,“ popsal arborista Václav Novotný poškozené stromy. „Je to kalamitní škůdce, proto se to dělá v tomhle rozsahu a v tomhle období. Hned jak se oteplí, vyrazí z pod kůry další škůdci, kteří se rozletí tady do těch dalších stromů,“ vysvětluje. „Je potřeba to co nejrychleji pokácet, poškozené stromy odvézt a ty ostatní ošetřit. Uvidíme, jak se to dál bude vyvíjet,“ dodává arborista.

Liberecká radnice žádá soukromé vlastníky zahrad i lesů, aby kontrolovali stav svých buků, a kdyby u nich zjistili nějaké poškození, aby se obrátili na odborníky.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související