Nové stromky v Jizerkách: Zatím jsou vysoké jen pár centimetrů, jednou z nich ale bude hustý les

1. duben 2021 15:10

Lesníci v Jizerských horách začali s výsadbou stromků, jehličnanů i listnáčů. V příštích týdnech jich plánují zasadit na čtvrt milionu.

První práce začaly na Frýdlantsku, a to v polohách kolem tří set metrů nad mořem, kde už není sníh. V těchto dnech sází dělníci mladé buky v revíru Poustka.

„Záleží na druhu stanoviště a na druhu půdy. Podstatné je, aby došlo ke stržení drnu a aby se prokopala část jamky na hlínu. Do té hlíny se pak usadí strom, aby byl kořenový systém celý rozprostřený v té prokopané jamce. Kořenový systém musí být lehce ušlápnutý v té načechrané hlíně, nesmí se úplně udusat, ale jen umáčknout. Když za tu sazenici zatáhnu, aby držela,“ popsal postup u každé sazenice lesní správce Václav Vacek.

Začalo jarní sázení stromků v Jizerských horách

Na severním úbočí Jizerských hor se začíná s výsadbou pravidelně s příchodem prvních jarních dnů, práce pak postupně pokračují ve vyšších nadmořských výškách. Na náhorní plošině a v okolí nejvyššího vrcholu Jizerských hor Smrku budou lesní dělníci sázet až v květnu. Teď tam ještě leží na 40 centimetrů sněhu.

Čtěte také

Na Frýdlantsku se vysazují listnáče i jehličnany, a to buky, duby, olše, břízy, javory, jasany, borovice. Čím výše se pak s výsadbou postupuje, tím více přibývají smrky. Výsadba nových stromků bude podle lesníků vrcholit, až rozkvetou třešně. Nových stromků by mělo letos na jaře přibýt asi čtvrt milionu.

Spustit audio

Související