Kolednice na Hromnice a na svatého Blažeje

Řada svátků, na které se v našich časech pozapomnělo, byla dříve spojena s koledou. A koledovalo se třeba i na Hromnice a svatého Blažeje, jejichž svátky připadají na začátek února. A tak je tu recept na něco dobrého pro koledníky.

Ingredience
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 5 dkg cukru
  • 5 dkg tuku
  • 1 vejce
  • 2 dkg droždí
  • ¼ l mléka
  • vanilka
  • 10 dkg másla
  • 5 lžic řepného sirobu
  • perník na strouhání

V míse utřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na kvásek. Necháme v teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk, mléko a vajíčko. Vypracujeme vláčné těsto a dáme ho kynout. Vykynuté rozkrájíme na menší stejné díly. Každý díl rozprostřeme a lžičkou naplníme makovou nádivkou. Zabalíme, cípy těsta k sobě přitiskneme, zformujeme a stisknutou částí dolů klademe do pekáče vymaštěného tukem. Pomažeme máslem, necháme ještě chvilku nakynout a upečeme. Upečené vyklopíme a necháme vychladnout.

V kastrůlku rozpustíme 10 dkg másla, přidáme 5 lžic řepného sirobu a promícháme. Kolednice ze všech stran touto směsí pomažeme a obalíme v nastrouhaném perníku s cukrem a vanilkou.