Kolednice na Hromnice a na svatého Blažeje
Řada svátků, na které se v našich časech pozapomnělo, byla dříve spojena s koledou. A koledovalo se třeba i na Hromnice a svatého Blažeje, jejichž svátky připadají na začátek února. A tak je tu recept na něco dobrého pro koledníky.
- ½ kg polohrubé mouky
- 5 dkg cukru
- 5 dkg tuku
- 1 vejce
- 2 dkg droždí
- ¼ l mléka
- vanilka
- 10 dkg másla
- 5 lžic řepného sirobu
- perník na strouhání
V míse utřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na kvásek. Necháme v teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk, mléko a vajíčko. Vypracujeme vláčné těsto a dáme ho kynout. Vykynuté rozkrájíme na menší stejné díly. Každý díl rozprostřeme a lžičkou naplníme makovou nádivkou. Zabalíme, cípy těsta k sobě přitiskneme, zformujeme a stisknutou částí dolů klademe do pekáče vymaštěného tukem. Pomažeme máslem, necháme ještě chvilku nakynout a upečeme. Upečené vyklopíme a necháme vychladnout.
V kastrůlku rozpustíme 10 dkg másla, přidáme 5 lžic řepného sirobu a promícháme. Kolednice ze všech stran touto směsí pomažeme a obalíme v nastrouhaném perníku s cukrem a vanilkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka