Koblihy

4. březen 2020

V masopustním období před začátkem půstu si lidé v dobách našich babiček dopřávali různých dobrot. Hlavně masa a také - koblihy.

Koblihy 

1/2 kg hladké mouky
špetka soli
4 dkg droždí
15 dkg moučkového cukru
15 dkg másla
6 žloutků
3 lžíce rumu
asi 1/4 l mléka
tuhá marmeláda na plnění
moučkový cukr s vanilkovým cukrem na pocukrování
sádlo na smažení

V míse zaděláme řidší těsto, musí se při zpracovávání lepit na stěny mísy, zasypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Řidší těsto je důležité – lépe kyne, koblížky jsou jako měchuřinky. Během kynutí dvakrát propracujeme. Lžící pak nabíráme těsto, každý kousek rukou uválíme, dáme na posypaný vál. Když všechno těsto takto zpracujeme, plníme jednotlivé kousky marmeládou nebo je necháme prázdné a před vložením do rozpáleného tuku je vprostřed roztáhneme – vzniknou kroužky, které smažíme z obou stran jako ostatní koblihy. Smažíme v rozpáleném tuku. Koblížky vyndáme na talíř, necháme na sítu odkapat z tuku, pocukrujeme z obou stran a necháme vychladnout.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.