Koblihy
V masopustním období před začátkem půstu si lidé v dobách našich babiček dopřávali různých dobrot. Hlavně masa a také - koblihy.
Koblihy
1/2 kg hladké mouky
špetka soli
4 dkg droždí
15 dkg moučkového cukru
15 dkg másla
6 žloutků
3 lžíce rumu
asi 1/4 l mléka
tuhá marmeláda na plnění
moučkový cukr s vanilkovým cukrem na pocukrování
sádlo na smažení
V míse zaděláme řidší těsto, musí se při zpracovávání lepit na stěny mísy, zasypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Řidší těsto je důležité – lépe kyne, koblížky jsou jako měchuřinky. Během kynutí dvakrát propracujeme. Lžící pak nabíráme těsto, každý kousek rukou uválíme, dáme na posypaný vál. Když všechno těsto takto zpracujeme, plníme jednotlivé kousky marmeládou nebo je necháme prázdné a před vložením do rozpáleného tuku je vprostřed roztáhneme – vzniknou kroužky, které smažíme z obou stran jako ostatní koblihy. Smažíme v rozpáleném tuku. Koblížky vyndáme na talíř, necháme na sítu odkapat z tuku, pocukrujeme z obou stran a necháme vychladnout.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka