Knedle s uzeným a zelištěm
Nejen v dobách našich babiček, ale už i v pravěku patřilo uzené k oblíbeným jídlům. A tak nemůže chybět ani v našich pravidelných receptech. A my si uzené připravíme s knedlíkem a se zelím.
Knedle s uzeným a zelištěm
40 dkg uzeného masa
6 žemlí
1 velká cibule
1 lžíce sádla
30 dkg hrubé mouky
2 dcl mléka
4 vejce
bylinky
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
Na sádle osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Maso a rohlíky pokrájíme na kostičky. Přidáme cibuli i se sádlem. Celá vejce rozšleháme s mlékem a přilijeme do mísy k ostatnímu. Promícháme, osolíme, okořeníme. Přisypeme mouku, petrželku a vypracujeme husté těsto. Chvíli necháme odpočinout. Z těsta utvoříme mokrýma rukama koule, které uvaříme v páře asi 20 minut. Podáváme s dušeným zelím.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.