Kmínoví turci

9. březen 2021

Přestože ještě stále trvá období půstu, které se v čase našich babiček dodržovalo přísněji než dnes, čeká nás povídání o vepřovém mase, ze kterého připravíme kmínové turky.

Kmínoví turci

8 - 10 libových plátků slaniny
½ kg syrových brambor nakrájených na plátky
¼ kg cibule pokrájené na kolečka
60 dkg vepřových kostí se zbytky bůčku
majoránka
sůl
kmín
špetka pepře

Pekáč vyložíme plátky slaniny. Na to rozložíme kolečka syrových brambor, osolíme, opepříme, posypeme jemně majoránkou a kmínem. Rozložíme cibuli pokrájenou na kolečka. Přidáme vepřové kosti se zbytkem bůčku, masa raději více a opět mírně posolíme, popepříme, zasypeme majoránkou a hodně kmínem. Přikryjeme plátky slabě nakrájené slaniny. Trochu podlijeme vývarem. Pekáč přikryjeme pokličkou, vložíme do studené trouby a pečeme asi 2 hodiny. Potom pokličku sundáme a dopečeme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.