Kmínoví turci
Přestože ještě stále trvá období půstu, které se v čase našich babiček dodržovalo přísněji než dnes, čeká nás povídání o vepřovém mase, ze kterého připravíme kmínové turky.
Kmínoví turci
8 - 10 libových plátků slaniny
½ kg syrových brambor nakrájených na plátky
¼ kg cibule pokrájené na kolečka
60 dkg vepřových kostí se zbytky bůčku
majoránka
sůl
kmín
špetka pepře
Pekáč vyložíme plátky slaniny. Na to rozložíme kolečka syrových brambor, osolíme, opepříme, posypeme jemně majoránkou a kmínem. Rozložíme cibuli pokrájenou na kolečka. Přidáme vepřové kosti se zbytkem bůčku, masa raději více a opět mírně posolíme, popepříme, zasypeme majoránkou a hodně kmínem. Přikryjeme plátky slabě nakrájené slaniny. Trochu podlijeme vývarem. Pekáč přikryjeme pokličkou, vložíme do studené trouby a pečeme asi 2 hodiny. Potom pokličku sundáme a dopečeme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka