Klíšťata jen do 800 metrů nadmořské výšky? Dávno to neplatí, přinesete si je i z Jizerky

Dříve se klíšťata pohybovala jen v nižších polohách a vysoko v horách od nich žádné nebezpečí nehrozilo. To už ale podle zoologů a epidemiologů neplatí. Roztoči, kteří přenášejí nebezpečné nemoci, se posouvají do stále vyšších nadmořských výšek. A platí to i v Jizerských horách, kde jsou klíšťata v plné síle.

Letos jsme zaznamenali klíšťata i na Jizerce a tam to v minulých letech nepamatuju...
David Savický, náčelník Horské služby Jizerských hor

Přinést si z výletu na Jizerku nehezkou vzpomínku v podobě klíštěte? Dřív v podstatě nemožné, dnes naprosto běžná věc. Klíšťata se totiž posouvají do stále vyšších nadmořských výšek.

Čtěte také

Náčelník Horské služby David Savický se v horách pohybuje denně už desítky let. Může tedy dobře posoudit rozdíl, který vnímá doslova na vlastní kůži. „Myslím si, že teď jsou klíšťata i v nadmořských výškách, kde dřív určitě nebyly. Letos jsme zaznamenali klíšťata i na Jizerce a tam to v minulých letech nepamatuju,“ popisuje.

Jeho laický odhad potvrzuje z odborného hlediska zoolog Martin Pudil. „Klíšťata opravdu postupují do vyšších nadmořských výšek, vyskytují se tam, kde dříve nebyla. Dnes jsou už prakticky všude v Jizerských horách, až po nejvyšší vrcholy,“ říká. Za posunem klíšťat do vyšších nadmořských výšek podle něj stojí globální oteplování.

Horští záchranáři se s klíšťaty potkávají v terénu i na ošetřovně. „Každý rok se nám stane, že chce někdo vytáhnout klíště, jsou to tedy většinou muži, bohužel. Žen, které by chtěly tahat klíšťata je poměrně málo,“ uzavírá statistiku s humorným povzdechem náčelník David Savický.

Bez nadsázky lze říci, že neexistuje důkaz, že by klíšťata více napadala muže než ženy. Existují ale studie, že roztočům chutná víc některá krevní skupina než jiná. Záleží také na chování člověka v lese, jestli se pohybuje na cestách nebo v houštinách.

Spustit audio

Související