Kde v Jizerkách právě kvetou orchideje? Třeba na chráněné louce v Horním Maxově

3. červen 2019

Za orchidejemi nemusíte jezdit do Bílých Karpat nebo do Alp. Právě teď kvetou na řadě míst Liberecka a Jablonecka. Například v Horním Maxově v Jizerských horách, kde je celá Orchidejová louka.

Tu před jedenácti lety koupila v dražbě společnost přátel přírody Čmelák. A ochránci přírody se jimi pochlubili četným účastníkům speciální komentované prohlídky.

„Získáním té louky jsme zabránili reálnému nebezpečí, které tenkrát hrozilo, že by ta plocha byla zastavěná. Zároveň tím, že se tady o ní staráme a jedenkrát dvakrát ročně ji ručně kosíme, tak tím podporujeme výskyt vzácných druhů, jako například právě těch orchidejí,“ uvedla ředitelka Čmeláku Martina Kořínková. Na loukách spolku nyní roste 58 vzácných rostlin.

Logo

Průvodkyní na komentované prohlídce byla botanička Štěpánka Králová. Zájemce zavedla doprostřed rašeliniště, kde jim představila největší skvost - prstnatec májový.

„Prstnatec se jmenuje proto, protože pod zemí vytváří takové hlízy, které mají podobný tvar, jako když vezmete ruku a dáte jí prsty dolů. Takže ta hlíza je vlastně taková oválná a z ní vychází takové výběžky, které lidem připomínají prsty. Je to jedna z našich nejběžnějších orchidejí, je chráněná jak podle vyhlášky, tak podle červeného seznamu,“ představila orchidej botanička Štěpánka Králová

„Je to úžasná rostlina, která je vázaná na rašeliniště, tedy na svým způsobem unikátní prostředí. O to je to zajímavější, že ji tady máme kousek od Liberce,“ uvedl jeden z návštěvníků komentované prohlídky.

Ochránci přírody ze spolu Čmelák představili vzácné rostliny na komentované prohlídce

Blízko orchidejí kvetou i další rostliny jako je kýchavice, starček, zběhovec, tužebník, třezalka nebo všedobr, který se ve středověku používal jako univerzální lék.

„Naučila jsem se spoustu nových kytek, které určitě využiju nejenom v tom, že je budu znát, ale i v tom, že hodně pracuji s bylinkami., Je to moje hobby,“ pochvalovala si další z účastnic botanické exkurze Renata Rychetská.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související