Aby vám mohli záchranáři a hasiči pomoct, musí se k vám dostat

22. červenec 2020 08:00

Varovat před špatným parkováním na sídlištích začala řidiče například radnice v Turnově. Motoristé tam totiž stále častěji komplikují průjezd některými ulicemi. V krajním případě tím můžou způsobit velkou škodu nebo dokonce ohrozit životy lidí.

Parkování v křižovatce, Turnov

Radnice v Turnově varuje řidiče před špatným parkováním na sídlištích. Stále častěji tam totiž dochází k situacím, kdy motoristé blokují nejen průjezd ostatním osobním autům, ale také záchranářům a hasičům. Asi nejčastěji jde o porušování zákazu stání ve vzdálenosti minimálně pět metrů od hranice s křižovatkou; a to jak před, tak za ní. Podobně řidiči nerespektují ani další z pravidel silničního provozu: šířku průjezdnosti. U obousměrně průjezdné silnice totiž mají řidiči za povinnost parkovat tak, aby na silnici zůstaly volné alespoň tři metry v obou směrech jízdy. Podle mluvčí turnovské radnice Zdenky Štrauchové je to nebezpečné v tom, že některými místy na sídlištích pak nemohou projet ani auta záchranářů a hasičů.

Parkování v Turnově

Turnovská radnice začala přestupky viníků dokumentovat a fotografie aut, špatně zaparkovaných na konkrétních místech na sídlištích, zveřejnila i na svém webu. Chce tím na problém upozornit a motoristům připomenout, že jejich jednání může mít i fatální následky. Opakovaně řidiči nesprávně parkují například na sídlišti Výšinka nebo u nádraží, a také v ulicích nad ZŠ Žižkova.

Čtěte také

Nejen v Turnově, ale i v dalších městech řidičům za porušení pravidel při parkování hrozí přímo na místě pokuta až dva tisíce korun. Pokud viník odmítne přestupek uznat na místě, čeká ho správní řízení; v něm je pak výše pokuty až 2 500 korun. Problémy s nedostatkem parkovacích ploch řeší i další města Libereckého kraji. Už řadu let to trápí například obyvatele sídlišť v Jablonci nad Nisou nebo statisícového Liberce. Tam radnice dokonce oznámila, že uvažuje o tom, že parkování na sídlištích zpoplatní. Zatím jde ale pouze o návrh.

autor: Tomáš Tesař
Spustit audio

Související