Co kdyby hořel hrad a zámek Frýdlant? Likvidaci případného požáru cvičili čeští a polští hasiči

7. listopad 2021 08:07

Kastelánka frýdlantského zámku nahlásila hasičům, že jeden z návštěvníků zapálil ve druhém patře závěs. Taková byla zápletka společného cvičení českých a polských hasičů, kteří v sobotu 6. listopadu trénovali případné hašení hradu a zámku Frýdlant.

První komplikací byla zámecká brána, která neumožnila průjezd hasičských vozů. Ti tak museli do areálu památky nanosit vše ručně. Prioritou je záchrana lidí, teprve potom likvidace požáru.

„Tady je vytvořené seřadiště pro snášení raněných z toho druhého nadzemního podlaží, takže je to první místo, kde mají čerstvý vzduch. Dále se třídí podle priorit záchrany do nosítek a dolů z hradu a zámku přímo k záchranné službě,“ popsal postup mluvčí hasičů Jan Přerovský.

U požáru památek musí hasiči také zajistit cenný inventář. „Není to jenom o lidech, ale ten materiál se evakuuje ve spolupráci třeba s policií. Zároveň se okamžitě eviduje a hledá se alternativní místo, kam se uskladní. A to může být i předmětem dokumentace zdolávání požáru, kterou hasiči procvičují,“ přiblížil Jan Přerovský.

Cvičení se zúčastnila více než stovka profesionálních i dobrovolných hasičů. Přijelo i pět jednotek hasičů z Polska. K simulovanému hašení museli vodu čerpat z pivovarského rybníka a z řeky Smědé. Po ukončení cvičení, které trvalo asi dvě hodiny, vodu vypustili přes hradby hradu zpět do vodního toku.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související