K profesi hasiče a kynologa přidal i mushing. Trochu jsme upravili obytňák, aby se vešlo 10 psů, směje se Václav Vančura

Hasič-strojník a kynolog Václav Vančura působí na stanici v Tanvaldu 9 let a kromě kynologie se intenzivně věnuje i sportu. Nejen jako hasič a psovod se stal objektem zájmu zahraničního týmu filmařů, kteří o něm připravují dokumentární film.

Václav Vančura s rodinou

„Je to klasický obytňák, který jsme si trochu upravili, aby se v něm dalo převážet deset psů na závody, nebo i na tréninky,“ popsal profesionální hasič a kynolog Václav Vančura z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje vůz, kterým do liberecké stanice Českého rozhlasu přijel na rozhovor. Po návštěvě u nás se chystal rovnou vyrazit za město, ke své náročné profesi si totiž přidal i mushing.

„My jezdíme se ženou na koloběžkách, já se věnuju koloběžce s jedním psem, žena se dvěma zapřaženými psy, v zimě to kombinujeme, kdy psy zapřáhneme dohromady do klasického spřežení, a to už jsou klasické saně do sněhu,“ potvrdil

Kdo očekává, že Václav Vančura zapřahá klasické plemeno husky, bude překvapen. Na soutěže vyráží s plemenem nazvaným evropský sáňový pes, říká se mu greyster. Kromě ohaře má v sobě základ pointera, greyhounda a špetku severských plemen.

„Psi dokážou běžet na 6 až 7 kilometrů průměrnou rychlostí až 40km za hodinu na těch koloběžkách a to je opravdu cvrkot“, usmívá se Václav Vančura, který má za sebou natáčení s řeckým filmovým štábem v hasičské zbrojnici v Tanvaldu, kde pracuje jako strojník a kynolog.

Dvacetiminutový dokumentární film, který mapuje Václavův den ve službě, výcvik se psy, krmení, i rodinný život by měl být hotový v prosinci 2023, a shlédnout ho bude možné online na webu XTerra. Podle filmařů by se měl dokument promítat nejen na řeckých, ale dokonce i na zahraničních filmových festivalech.

Podle jakého klíče si filmaři vybrali právě Václava Vančuru, čím je výjimečný pes, který mu pomáhá vyhledávat lidi v sutinách, jaký zvěřinec ho čeká doma, kdo mu pomáhá, a proč by měl mít den více jak 24 hodin? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související