Jehněčí pečeně s bejlím

19. březen 2021

Víkend je před námi a tak nás čeká recept na neděli. Vyzkoušejte jehněčí pečeni s bejlím.

Jehněčí pečeně s bejlím

2 kg jehněčího masa
2 cibule
2 mrkve
1 celer
1 palička česneku
sádlo
sůl
mletý pepř
tymián
rozmarýn
šalvěj

Jehněčí maso dobře omyjeme. Rozebereme česnek na stroužky, cibule oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Mrkev a celer omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Takto připravenou zeleninu vložíme do pekáčku, přidáme rozmarýn, tymián, šalvěj, sádlo a promícháme. Jehněčí maso ze všech stran opepříme, osolíme, potřeme sádlem, vložíme do pekáčku na zeleninu, lehce podlijeme, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu asi 2 hodiny, potom odklopíme pokličku a dopékáme. Maso musí být načervenalé. Po upečení naporcujeme a přidáme zeleninový výpek. Podáváme s bramborovým knedlíkem. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.