Počty zvířat nepůvodních druhů v Libereckém kraji rostou, myslivci mají povolení je lovit

14. červenec 2020 10:04

Myslivci budou moct na některých místech v našem kraji lovit psíky mývalovité, norky americké nebo nutrie říční. Jde o nepůvodní druhy zvířat, která se rozmnožila v lesích Chráněných krajinných oblastí Lužické hory, Jizerské hory a v Českém ráji.

Nepůvodními živočichy jsou například psík mývalovitý, norek americký, mýval severní a nutrie říční. Jde o druhy, které v Čechách nemají přirozeného nepřítele, a protože jich v přírodě Jizerských a Lužických hor i Českého ráje neustále přibývá, Agentura ochrany přírody a krajiny vydala povolení k jejich odlovu střelnými zbraněmi, bez použití návnad.

V Jizerských horách je největším problémem psík mývalovitý, jak upozornil ředitel Správy chráněné krajinné oblasti Jiří Hušek. Právě psík mývalovitý je velice dravý a z území dokáže vytlačit i jezevce a lišky. Je také přenašečem vztekliny či leptospirózy a některých parazitů.

Břeh zničený dírami a norami, které nutrie hrabou

Mezi nepůvodní druhy patří také nutrie. Větší množství těchto zvířat dokáže zcela spást pobřežní a příbřežní vodní rostliny a rozhrabat břehy i hráze. Tím přispívají k jejich erozi. I nutrie je přenašečem několika nepříjemných nakažlivých nemocí, jak je leptospiróza, tulamerie anebo salmoneloza. Odborníci proto doporučují, aby lidé zvířata nekrmili, ani nehladili. Nutrie se vyskytují v hojném počtu zvláště v Českém ráji, v okolí oblíbených rybníků a také na cestě podél řeky Jizery.

Mýval severní

Nebezpečím pro lesy v kraji jsou i mýval a norek americký. Pustoší především hnízda ptáků a dokážou zlikvidovat trdliště chráněných raků říčních. Tito dravci nemají v přírodě přirozeného nepřítele, tím by mohl být pouze vlk. Počty této šelmy jsou ale zatím příliš nízké na to, aby mohla nestále se zvyšující populaci nepůvodních živočichů výrazně ovlivnit.

autoři: Eva Malá , Jana Pšeničková
Spustit audio

Související