„Studený máj, v stodole ráj!" říká zkušený včelař ze Smržova. Podle něj bude letos medu dost

6. červenec 2023 10:19

Včelí farma ve Smržově u Českého Dubu se ve středu 5. července otevřela lidem. Mohli si zblízka prohlédnout několik včelínů. Dostali potřebné informace k tomu, jak se o ně starat nebo jak se vyrábí med. Zároveň si mohli vyrobit svíčku nebo ochutnat medové perníčky.

„Včelí farma je několik úlů z několika stanovišť, na kterých chováme včely jednak na med, jednak na oddělky pro nová včelstva, ale chováme také matky. Proto ten název farma, přece jenom děláme toho víc než jenom med,“ přiblížil Tomáš Moravec ze smržovské Včelí farmy, který návštěvníkům Dne se včelami vysvětloval, jak se o užitečný hmyz starat.

A jak to podle něj bude letos s medem, když bylo jaro chladnější? „Existuje takové rčení: Studený máj, v stodole ráj! Takže ano, jaro bylo chladné, nicméně se domnívám, že medu lokálně je dost. My si tady na severu letos nemůžeme stěžovat, proti předchozím rokům je to dobré. Uvidíme, co nám dá lípa, a uvidíme, jestli nám les dá ještě na nějakou medovici,“ zamyslel se včelař Tomáš Moravec.

Pro začínající včelaře pořádají na Včelí farmě ve Smržově kurzy. Pod vedením zkušeného včelaře si na nich zájemci zkusí třeba vybírání plástů z medníků, jejich ometání, odvoz do měďárny, vytáčení medu a jeho stáčení do sklenic.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související