Jak vzniká design nových aut? A proč jsou populární retro styly? I na to nám odpověděl automobilový designér Michal Kačmár

9. listopad 2022

Setkání u mikrofonu tentokrát neproběhlo v rozhlasovém studiu, ale na přehlídce tuningových i historických vozů Prague Car Festival. Moderátor Petr Kumpfe si tam k mikrofonu pozval automobilového designéra Michala Kačmára. Řeč tak byla hlavně o navrhování interiérů a exteriérů nových vozů.

Slovenský rodák Michal Kačmár cestuje kvůli své profesi po celém světě a v mezičasech bydlí v Harrachově. Pracoval například pro automobilky Škoda, Jaguar Land Rover, Hundai, nebo Lynk & Co.

„Pro mě je velkou výzvou, když chodím z firmy do firmy, že se musím rychle přizpůsobit myšlení té firmy, pochopit ji. V dnešní době toto stádium musí člověk projít hrozně rychle,“ nastínil Michal Kačmár, že jednou z potřebných vlastností automobilového designéra je schopnost rychlé adaptrace.

A jak vlastně probíhá navrhování design nových vozů různých značek? V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století si podle Kačmára výrobci automobilů najímali designéry pro jejich styl. Když v oboru začínal, měl designér ještě velké slovo, teď už je ale proces designování aut odlišný.

„V devadesátých letech se auta tvořila velmi osobně, v podstatě designér vedl ten projekt od A do Z. Dnešní doba je podstatně rychlejší, takže osobní přístup je cítit podstatně méně. Teď je to spíš týmová práce,“ přiblížil Michal Kačmár.

Setkání u mikrofonu proběhlo na Prague Car Festivalu. Petr Kumpfe se ptal automobilového designéra Michala Kačmára

Dá se v současném automobilovém designu vytvořit něco nového, nebo je budoucností návrat retro stylů? „Retro styl vždycky nějakým způsobem navodí nějakou nostalgickou atmosféru, kterou lidi mají rádi, protože člověk rád vzpomíná. Ale v dnešní době se určitě dá něco vytvořit, a proto, jak chodím z firmy do firmy, tak hledám inspiraci, i kde je můj osobní level. Snažím se posunout kreativitu a v těch firmách to jde,“ odpověděl Michal Kačmár.

A co ještě v rozhovoru zaznělo? Třeba jak se člověk k takovéto práci dostane, nebo jaké to je, cestovat za prací napříč celým světem. Dozvíte se také, že automobilový design není jedinou tvorbou, kterou se Michal Kačmár zabývá. Poslechněte si záznam celého rozhovoru.

autoři: Petr Kumpfe , reČRoL
Spustit audio

Související