Dobrý film z cirkusového prostředí tady nevznikl 50 let, říká o motivaci natočit Cirkus Maximum jeho režisér Artur Kaiser

21. září 2022

Hostem v Setkání u mikrofonu byl televizní režisér a producent Artur Kaiser. Jako bývalý artista splnil svůj sen a natočil hraný film z cirkusového prostředí. Povídal si s ním moderátor Petr Kumpfe, který si ve snímku Cirkus Maximum také zahrál.

Arturovi Kaiserovi je cirkusové prostředí blízké, pochází totiž z rodiny s dlouhou artistickou tradicí. On sám musel z rodinných důvodů v roce 2002 s aktivním vystupováním coby artista skončit, ve světě zábavy a kultury ale zůstal dál. Založil například největší multižánrový hudební festival Votvírák a stál i u zrodu Cirkus Cirkus Festivalu, přehlídky nejlepších artistických vystoupení z celého světa, která se pravidelně koná v Praze.

S režií a dramaturgií má bohaté zkušenosti z různých televizních stanic, pro které natáčí například zábavové estrády. Teď se vydal na pole režie filmové. Poslední film zaměřený na cirkus tak, aby to nebylo dehonestující, vznikl podle něj před padesáti lety.

„První film, který je známý v české kinematografii, je Cirkus bude režiséra Oldřicha Lipského. Pak Cirkus v Cirkuse, který točil v Rusku, a také film Šest medvědů s Cibulkou, který je notoricky známý,“ přiblížil Artur Kaiser díla, na která by rád svým snímkem Cirkus Maximum navázal.

Komedie, ve které hrají například Oldřich Kaiser, Jan Přeučil, Tomáš Matonoha, Hana Gregorová nebo Miroslav Šimůnek, bude mít v českých kinech premiéru 13. října. O čem přesně bude, jak vznikal, nebo jakou roli si tam „střihl“ moderátor pořadu Setkání u mikrofonu Petr Kumpfe, si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

autoři: Petr Kumpfe , mib , reČRoL
Spustit audio

Související