Jak se káva vaří

Už v roce 1887 bylo v Praze přes sto kaváren. A jak se káva v dobách našich babiček připravovala v menších městech?

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:

Zelená káva nasype se na pánvičku nad uhlíčkem, a pořád se míchá, až začne žloutnout a vůni vydávat. Pak se posype tlučeným cukrem a hezky se do hnědá upraží; potom se umele a zavaří do připravené vařící vody, nebo se dá do mašiny k tomu zřízené. Vaří-li se v hrnku, musí se přikrejt pokličkou, aby s parou chuť nevyšla.

K čistění kávy je nejlepší ve studené vodě rozkloktat kousek žloutku, a když je káva v nejlepším varu, vlít ho do ní a nechat přejít varem. Pak se to zaleje trochou studené vody a nechá se jen chvilenku ustát; tak je káva čistá jako křišťál.

Na jeden koflíček kávy, když má býti beze vší přísady, dává se nejméně 60 zrnek.

Za přídavek ku kávě nejlépe se hodí buď kouštíček vanilie nebo šípkové pecičky, pražené a v hmoždíři utlučené. Tím se stane káva o něco barevnější i silnější.

Pro ženské naplní se polovic koflíčku kávou a doplní se čerstvě svařenou, dobrou smetanou.