Jak připravit cikorku
Do receptů našich babiček patří nejen pokrmy, ale i nápoje. A těch se doma připravovala velká spousta. Většinou z náhražek surovin, které na venkově nebyly. Platí to i o kávě. Vladimíra Jakouběová sama pamatuje, že u babičky na plotně nesměla chybět cikorka.
Kořen čekanky nakrájíme, nasypeme na pánvičku, mícháme, až začne žloutnout a vůni ze sebe vydávat. Pak se trochu posype tlučeným cukrem a mezi ustavičným mícháním se hezky do hněda upraží. Potom se umele a zavaří se do připravené vařící vody. K tomu se přidá lžička praženého namletého ječmene či žita nebo šípkových jadérek a povaří se pod pokličkou, aby s parou chuť nevyšla. Šípková jadýrka dobře upražená a drobně utlučená dají kávě dobrou chuť. Kdo nemá ani tyto levné přísady, může přidat pražené mleté žaludy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.