Jak připravit cikorku

Do receptů našich babiček patří nejen pokrmy, ale i nápoje. A těch se doma připravovala velká spousta. Většinou z náhražek surovin, které na venkově nebyly. Platí to i o kávě. Vladimíra Jakouběová sama pamatuje, že u babičky na plotně nesměla chybět cikorka.

Kořen čekanky nakrájíme, nasypeme na pánvičku, mícháme, až začne žloutnout a vůni ze sebe vydávat. Pak se trochu posype tlučeným cukrem a mezi ustavičným mícháním se hezky do hněda upraží. Potom se umele a zavaří se do připravené vařící vody. K tomu se přidá lžička praženého namletého ječmene či žita nebo šípkových jadérek a povaří se pod pokličkou, aby s parou chuť nevyšla. Šípková jadýrka dobře upražená a drobně utlučená dají kávě dobrou chuť. Kdo nemá ani tyto levné přísady, může přidat pražené mleté žaludy.