Jak připravit cikorku
Do receptů našich babiček patří nejen pokrmy, ale i nápoje. A těch se doma připravovala velká spousta. Většinou z náhražek surovin, které na venkově nebyly. Platí to i o kávě. Vladimíra Jakouběová sama pamatuje, že u babičky na plotně nesměla chybět cikorka.
Kořen čekanky nakrájíme, nasypeme na pánvičku, mícháme, až začne žloutnout a vůni ze sebe vydávat. Pak se trochu posype tlučeným cukrem a mezi ustavičným mícháním se hezky do hněda upraží. Potom se umele a zavaří se do připravené vařící vody. K tomu se přidá lžička praženého namletého ječmene či žita nebo šípkových jadérek a povaří se pod pokličkou, aby s parou chuť nevyšla. Šípková jadýrka dobře upražená a drobně utlučená dají kávě dobrou chuť. Kdo nemá ani tyto levné přísady, může přidat pražené mleté žaludy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka