Zašlá sláva LVT: Nedostupné zboží, estrády a hořký konec

K létu v Liberci patřily v minulosti Liberecké výstavní trhy. Navázaly na předválečné Reichenberge Messe. Ohlédnutí za fenoménem města pod Ještědem přináší Seriál týdne.

Historie Libereckých výstavních trhů začala už v 19. století, kdy se v Liberci konaly první uměleckoprůmyslové výstavy. Z popudu továrníka Liebiega vznikla po první světové válce společnost Riechenberge Messe, která pořádala velkolepé výstavní trhy včetně kulturního a sportovního programu. Konaly se od roku 1920 až do obsazení Sudet.

Hned po válce na ně navázaly už první české trhy, které měly nejprve národnostní a později politický podtext. Ty trvaly do roku 1950. A skutečně první ročník LVT se datuje rokem 1956.

Podoba areálu LVT v roce 2023

Jaká byla historie Libereckých výstavních trhů, jak se do ní zapsali slavní architekti, které estrády jsou s trhy spojené a kdo je moderoval, tedy uváděl?
Dozvíte se v Seriálu týdne, který s historikem Zdeňkem Hrabákem, zpěvačkou Orchestru Ladislava Bareše Květou Barešovou Kunze a šéfredaktorem Českého rozhlasu Liberec Pavlem Kudrnou natočila redaktorka Jana Švecová.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související