Hovězí polévka s krupicí
Každý den, ať všední, nebo sváteční nemohla v dobách našich babiček chybět na stole polévka. Ale každý den nebyl čas na nějaké dlouhé vyvařování a tak pro nás dnes Vladimíra Jakouběová připravila recept na hovězí polévku s krupicí.
Hovězí polévka s krupicí
½ kg předního hovězího
1,5 l vody
sůl
6 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
3 bobkové listy
1/2 cibule
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
zelená petrželka
5 lžiček krupice
1 vejce
Vodu osolíme, přidáme všechno koření a cibuli a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme maso a pod pokličkou vaříme do změknutí. Do hrnku rozklepneme vejce a zamícháme do něj krupici. Měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme a vložíme do něj na kostičky pokrájenou zeleninu. Trochou vývaru dolijeme hrnek s vejcem a krupicí, rozmícháme a vlijeme do polévky. Vaříme do změknutí zeleniny. V případě potřeby dochutíme solí či pepřem a na talíři posypeme zeleným kořením. Uvařené maso nakrájíme na kostičky a vložíme do polévky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...
Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Lidský faktor
Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová