Hovězí polévka s krupicí
Každý den, ať všední, nebo sváteční nemohla v dobách našich babiček chybět na stole polévka. Ale každý den nebyl čas na nějaké dlouhé vyvařování a tak pro nás dnes Vladimíra Jakouběová připravila recept na hovězí polévku s krupicí.
Hovězí polévka s krupicí
½ kg předního hovězího
1,5 l vody
sůl
6 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
3 bobkové listy
1/2 cibule
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
zelená petrželka
5 lžiček krupice
1 vejce
Vodu osolíme, přidáme všechno koření a cibuli a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme maso a pod pokličkou vaříme do změknutí. Do hrnku rozklepneme vejce a zamícháme do něj krupici. Měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme a vložíme do něj na kostičky pokrájenou zeleninu. Trochou vývaru dolijeme hrnek s vejcem a krupicí, rozmícháme a vlijeme do polévky. Vaříme do změknutí zeleniny. V případě potřeby dochutíme solí či pepřem a na talíři posypeme zeleným kořením. Uvařené maso nakrájíme na kostičky a vložíme do polévky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka