Hovězí na rozmarýnu
Říká se dobrá rada nad zlato a to platilo i za časů našich babiček. Řada dobrých rad se nacházela i ve starých kuchařkách, ze kterých Vladimíra Jakouběová vybrala recept na hovězí na rozmarýnu.
Hovězí na rozmarýnu
¾ kg hovězí kližky nebo krku
1 cibule
2 lžíce sádla
pár snítek rozmarýnu
sůl
mletý pepř
¼ l smetany
2 lžíce hladké mouky
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme maso a za častého míchání opečeme do ztmavnutí. Osolíme, opepříme, přidáme najemno pokrájený rozmarýn, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přilijeme k měkkému masu. Promícháme a společně povaříme asi 10 minut. Podáváme s knedlíkem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.