Hovězí na rozmarýnu

11. leden 2021

Říká se dobrá rada nad zlato a to platilo i za časů našich babiček. Řada dobrých rad se nacházela i ve starých kuchařkách, ze kterých Vladimíra Jakouběová vybrala recept na hovězí na rozmarýnu.

Hovězí na rozmarýnu

¾ kg hovězí kližky nebo krku
1 cibule
2 lžíce sádla
pár snítek rozmarýnu
sůl
mletý pepř
¼ l smetany
2 lžíce hladké mouky

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme maso a za častého míchání opečeme do ztmavnutí. Osolíme, opepříme, přidáme najemno pokrájený rozmarýn, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přilijeme k měkkému masu. Promícháme a společně povaříme asi 10 minut. Podáváme s knedlíkem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.