Hovězí na jalovci

V dobách, do kterých se Vladimíra Jakouběová s Jaroslavem Hořením vydávají pro recepty našich babiček, bylo maso svátečním pokrmem a hovězí obzvláště. Takže když už bylo, musela to být dobrota, třeba hovězí na jalovci.

Ingredience
  • 1 kg hovězí kýty
  • 5 zrnek tlučeného jalovce
  • 5 dkg slaniny
  • 10 dkg másla
  • 1 cibule
  • 20 dkg kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev)
  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • bobkový list
  • špetka tymiánu
  • vývar z hovězích kostí
  • 3 lžíce mouky
  • 2 lžíce šípkové zavařeniny
  • ocet podle chuti

Maso z odleželé hovězí kýty v celku rukou naklepeme. Posypeme solí a tlučeným jalovcem a dáme do kameninové nádoby do druhého dne odležet. Pak maso vyndáme, otřeme, protáhneme proužky slaniny a na pánvi opečeme ze všech stran. V kastrolu na másle osmahneme nakrájenou cibuli a zeleninu, přidáme koření, a vložíme opečené maso. Podlijeme trochou vývaru, zakryjeme poklicí a dusíme.

Když je maso měkké, vyndáme je na misku, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme zbytkem vývaru, rozšleháme a dobře provaříme. Omáčku prolisujeme cedníkem, přidáme do ní zavařeninu a dosolíme. Podáváme s knedlíkem.