Hovězí na jalovci
V dobách, do kterých se Vladimíra Jakouběová s Jaroslavem Hořením vydávají pro recepty našich babiček, bylo maso svátečním pokrmem a hovězí obzvláště. Takže když už bylo, musela to být dobrota, třeba hovězí na jalovci.
- 1 kg hovězí kýty
- 5 zrnek tlučeného jalovce
- 5 dkg slaniny
- 10 dkg másla
- 1 cibule
- 20 dkg kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev)
- 4 kuličky pepře
- 4 kuličky nového koření
- bobkový list
- špetka tymiánu
- vývar z hovězích kostí
- 3 lžíce mouky
- 2 lžíce šípkové zavařeniny
- ocet podle chuti
Maso z odleželé hovězí kýty v celku rukou naklepeme. Posypeme solí a tlučeným jalovcem a dáme do kameninové nádoby do druhého dne odležet. Pak maso vyndáme, otřeme, protáhneme proužky slaniny a na pánvi opečeme ze všech stran. V kastrolu na másle osmahneme nakrájenou cibuli a zeleninu, přidáme koření, a vložíme opečené maso. Podlijeme trochou vývaru, zakryjeme poklicí a dusíme.
Když je maso měkké, vyndáme je na misku, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme zbytkem vývaru, rozšleháme a dobře provaříme. Omáčku prolisujeme cedníkem, přidáme do ní zavařeninu a dosolíme. Podáváme s knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.