Hovězí dušené s kořením
Mezi nejoblíbenější a nejvydávanější knihy dnes patří kuchařky. Na počátku minulého století autorek a autorů těchto knih nebylo mnoho, za to jejich náklady byly velké. A do jedné tehdejší kuchařky sáhneme pro recept na hovězí dušené s kořením.
Hovězí dušené s kořením
citace z dobové kuchařky:
„Na nudličky rozkrájenou slaninu vyválej v tlučeném hřebíčku, pepři a soli, pak s ní prostrkej řádně sklepané maso, dej je do rendlíku na rozpálené sádlo, přidej petružel, cibuli a mrkev, několik bobkových listů a postav to na oheň. Když začíná maso hnědnout, obrať je, přidej trochu tlučeného pepře, hřebíčku a nového koření, přilej trochu vína, přikrej to a nech to na mírném ohni asi tři hodiny dusit. Maso pak vyndej na mísu, polej vlastní šťávou a dej na stůl obložené dušenou mrkví neb kapustou, neb okrášlené citrónovými koláčky."
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.