Hovězí dušené s kořením
Mezi nejoblíbenější a nejvydávanější knihy dnes patří kuchařky. Na počátku minulého století autorek a autorů těchto knih nebylo mnoho, za to jejich náklady byly velké. A do jedné tehdejší kuchařky sáhneme pro recept na hovězí dušené s kořením.
Hovězí dušené s kořením
citace z dobové kuchařky:
„Na nudličky rozkrájenou slaninu vyválej v tlučeném hřebíčku, pepři a soli, pak s ní prostrkej řádně sklepané maso, dej je do rendlíku na rozpálené sádlo, přidej petružel, cibuli a mrkev, několik bobkových listů a postav to na oheň. Když začíná maso hnědnout, obrať je, přidej trochu tlučeného pepře, hřebíčku a nového koření, přilej trochu vína, přikrej to a nech to na mírném ohni asi tři hodiny dusit. Maso pak vyndej na mísu, polej vlastní šťávou a dej na stůl obložené dušenou mrkví neb kapustou, neb okrášlené citrónovými koláčky."
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?