Houbovník podle babičky Emy

Zítra máme Štědrý den – v kuchyni našich babiček den stále ještě spojený s konzumací postních jídel – jedno typické z našeho regionu, které se vařilo v podhůří Lužických a Jizerských hor i Krkonoš si dnes připravíme.

Hubník – houbovník, houbovák. Receptů na tento pečený pokrm je řada – já mám nejraději ten po mé babičce Emě z Krčkovic. Vynikající je podávaný s čerstvým kysaným vysockým zelím, které se o Vánocích konzumovalo, protože chránilo před zimnicí.

Ingredience a postup:

15 dkg strouhané housky
3 žemle
3 hrsti sušených hub
3 vejce
sůl, mletý pepř
10 dkg másla
2,5 dl mléka
3 stroužky česneku

Do mléka namočíme na kostičky nakrájené žemle. Houby, které jsme den předem namočili do mléka zcedíme, uvaříme ve vodě a nasekáme. V míse smícháme namočenou žemli, vejce, sůl, rozpuštěné máslo, zahustíme strouhankou, přidáme nasekané houby i s částí vody, ve které se vařily. Okořeníme rozetřeným česnekem, majoránkou, kmínem, solí a pepřem. Směs vlijeme do vymaštěného pekáčku a upečeme.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.