Dušený králík se zeleninou
V našich časech jsme si zvykli jíst maso téměř každý den. Ale v receptech našich babiček se vracíme do dob, kdy maso bylo pokrmem svátečním. A to nejen na venkově. Tam ale měli výhodu v chovu králíků a Vladimíra Jakouběová pro nás má recept na dušeného králíka se zeleninou.
- 1/2 králíka (1 kg)
- 10 dkg cibule
- 6 dkg másla
- 15 dkg zeleniny (květák, mrkev, kedlubna)
- 2 dkg hladké mouky
- petrželka
- sůl
Nakrájenou cibuli vsypeme do kastrolu na rozpálené máslo a zpěníme. Na světlou cibulku vložíme rozporcovaného králíka, poprášeného hladkou moukou, lehce osmahneme, podlijeme sběračkou horké vody nebo vývaru, přiklopíme a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme rozkrájenou zeleninu a vložíme do předehřáté trouby, kde maso dodusíme doměkka. Na talíři zdobíme nadrobno posekanou petrželkou a podáváme s brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.