Dušený králík se zeleninou

V našich časech jsme si zvykli jíst maso téměř každý den. Ale v receptech našich babiček se vracíme do dob, kdy maso bylo pokrmem svátečním. A to nejen na venkově. Tam ale měli výhodu v chovu králíků a Vladimíra Jakouběová pro nás má recept na dušeného králíka se zeleninou.

Ingredience
  • 1/2 králíka (1 kg)
  • 10 dkg cibule
  • 6 dkg másla
  • 15 dkg zeleniny (květák, mrkev, kedlubna)
  • 2 dkg hladké mouky
  • petrželka
  • sůl

Nakrájenou cibuli vsypeme do kastrolu na rozpálené máslo a zpěníme. Na světlou cibulku vložíme rozporcovaného králíka, poprášeného hladkou moukou, lehce osmahneme, podlijeme sběračkou horké vody nebo vývaru, přiklopíme a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme rozkrájenou zeleninu a vložíme do předehřáté trouby, kde maso dodusíme doměkka. Na talíři zdobíme nadrobno posekanou petrželkou a podáváme s brambory.