Dušená husa na zelenině
Pokud přemýšlíte, co uvařit k nedělnímu obědu, máme pro vás tip z babiččiny kuchyně na skutečně sváteční oběd. Dušenou husu na zelenině. Jak na to natočil redaktor Jaroslav Hoření s etnografkou Vladimírou Jakouběovou.
- 1 husa nebo kačena
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- 2 petržele
- 2 cibule
- 2 celery
- 2 mrkve
- 5 lžic smetany
- sůl a pepř
Husu omyjeme, očistíme a naporcujeme. Pokud chceme mít husí maso křehčí, zakapeme je rozpuštěným sádlem, potřeme solí, zabalíme do utěrky a na 3 hodiny před přípravou je uložíme do chladna. Porce osušíme, přiměřeně dosolíme a zaprášíme moukou s pepřem.
Na pánvi rozpálíme sádlo, vložíme porce husy/kachny a po všech stranách je osmahneme a odložíme stranou. Na pánev přidáme trochu sádla, přidáme plátky cibule, nastrouhanou kořennou zeleninu (mrkev, petržel a celer) a vše osmahneme během asi 5 minut za stálého míchání.
Osmahnutou zeleninu i maso vložíme do velkého pekáče, podlijeme 3/4 šálku vody a přibližně 2 hodiny dusíme pod pokličkou. Ke konci dušení zahustíme smetanou a necháme prohřát. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.