Drbáky z Pošumaví

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás tentokrát zavedou do pošumavských kuchyní, kde se před sto lety z brambor vařily drbáky.

Ingredience
  • 4 žemle
  • 4 velké brambory nastrouhané najemno
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 3-4 velké lžíce hladké mouky
  • sůl

Brambory nastrouháme do větší mísy, dále přidáme na kostičky nakrájené žemle, osolíme, promícháme, přidáme vejce, hladkou mouku a znovu promícháme. Těsto musí být hutnější konzistence, potom tvoříme kulaté knedlíky velikosti tenisového míčku, které obalíme v hladké mouce a vložíme do vařící vody, kde vaříme 20 min. Po uvaření knedlíky vyndáme a rozkrojíme na půl.