Dožínkový snop
Vladimíra Jakouběová vybrala ještě jeden recept spojený s dožínkami a to recept na dožínkový snop. Jak ho z kynutého těsta připravit?
- ½ l mléka
- 6 dkg droždí
- 20 dkg cukru
- ½ kg polohrubé mouky
- ½ kg hladké mouky
- 3 žloutky
- 20 dkg másla
- špetka soli
- tuk na vymazání plechu
- vejce na potření
Do 1 dcl vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky, promícháme a necháme kynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, žloutky rozšlehané ve zbylém mléce a rozehřátý tuk. Vypracujeme těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme vykynout. Během kynutí těsto několikrát promícháme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Z první části vyválíme dva pláty a položíme je částečně přes sebe na tukem vymazaný plech. Druhou část těsta použijeme ke zdobení dožínkového koláče. Z části těsta tvarujeme dlouhé, tenké válečky - stébla a pokládáme je hustě vedle sebe na první plát těsta.
Druhý plát těsta ozdobíme klásky. Kousky těsta vytvarujeme do oválků a po obou stranách je nůžkami nastřihneme do tvaru klásku. Ze tří dlouhých pramínků těsta upleteme cop a „svážeme" jím stébla. Z malého zbytku těsta vytvarujeme myšku, oči naznačíme hřebíčkem. Vše důkladně potřeme rozšlehaným vejcem. Koláč necháme ještě krátce kynout, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.