Dožínkový snop

Vladimíra Jakouběová vybrala ještě jeden recept spojený s dožínkami a to recept na dožínkový snop. Jak ho z kynutého těsta připravit?

Ingredience
  • ½ l mléka
  • 6 dkg droždí
  • 20 dkg cukru
  • ½ kg polohrubé mouky
  • ½ kg hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 20 dkg másla
  • špetka soli
  • tuk na vymazání plechu
  • vejce na potření

Do 1 dcl vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky, promícháme a necháme kynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, žloutky rozšlehané ve zbylém mléce a rozehřátý tuk. Vypracujeme těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme vykynout. Během kynutí těsto několikrát promícháme.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Z první části vyválíme dva pláty a položíme je částečně přes sebe na tukem vymazaný plech. Druhou část těsta použijeme ke zdobení dožínkového koláče. Z části těsta tvarujeme dlouhé, tenké válečky - stébla a pokládáme je hustě vedle sebe na první plát těsta.

Druhý plát těsta ozdobíme klásky. Kousky těsta vytvarujeme do oválků a po obou stranách je nůžkami nastřihneme do tvaru klásku. Ze tří dlouhých pramínků těsta upleteme cop a „svážeme" jím stébla. Z malého zbytku těsta vytvarujeme myšku, oči naznačíme hřebíčkem. Vše důkladně potřeme rozšlehaným vejcem. Koláč necháme ještě krátce kynout, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.