Dožínková pečená kachna na jabčatech
Recepty našich babiček jsou laděné dožínkově. Čeká nás recept na pečenou kachnu na jabčatech i výčet toho, co dožínkové hostině předcházelo. Do historických pramenů nahlédli Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 1 kachna bez drobů
- 1 velká lžíce soli
- 2 velké lžíce sušené majoránky
- 1 velká lžíce kmínu
- 2 velké cibule
- 2 jablka
Kachnu naporcujeme. Posypeme solí, majoránkou a necháme 2 hodiny odležet. Do pekáče nakrájíme cibuli na kolečka, jablka na dílky bez slupek a jadřinců, vložíme kousky kachny, posypeme kmínem, podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme do měkka až se vytvoří křupavá kůrčička. Po dobu pečení podléváme kachnu vlastní šťávou. Podáváme s kynutým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.