Domácí klobásy
V dobách našich babiček nemohla u stavení chybět udírna. Uzení masa bylo tradičním způsobem jeho uchovávání a do udírny patřily také klobásky. A ty vyzkoušíme s Vladimírou Jakouběovou.
Domácí klobásy
17 kg vykostěného bůčku
3 kg vepřové plece
40 dkg soli
3 hlavičky česneku
kmín
sladká paprika
pálivá paprika
3-4 litry studené vody
Bůček pomeleme nahrubo, vysypeme sůl (2 dkg na 1 kg masa), dobře promícháme. Maso necháme odležet v chladu 3-4 dny. Odleželé maso přendáme do větší nádoby a přimícháme koření a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme a přidáváme studenou vodu (3-4 litry). Mezitím pomeleme i vepřovou plec na jemno. Do masa přimícháme sůl (2 dkg na 1 kg masa) a přidáme k bůčku. Dobře promícháme. Směs plníme do střívek. Naplněná střívka uložíme přes noc do chladu, aby nám maso ještě dozrálo. Udíme v předem dobře vyhřáté udírně asi 6 hodin. Klobásky necháme vychladnout a otřeme je ubrouskem, aby nebyla tolik cítit mírná hořkost z kouře.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.