Domácí klobásy

3. únor 2021

V dobách našich babiček nemohla u stavení chybět udírna. Uzení masa bylo tradičním způsobem jeho uchovávání a do udírny patřily také klobásky. A ty vyzkoušíme s Vladimírou Jakouběovou.

Domácí klobásy

17 kg vykostěného bůčku
3 kg vepřové plece
40 dkg soli
3 hlavičky česneku
kmín
sladká paprika
pálivá paprika
3-4 litry studené vody

Bůček pomeleme nahrubo, vysypeme sůl (2 dkg na 1 kg masa), dobře promícháme. Maso necháme odležet v chladu 3-4 dny. Odleželé maso přendáme do větší nádoby a přimícháme koření a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme a přidáváme studenou vodu (3-4 litry). Mezitím pomeleme i vepřovou plec na jemno. Do masa přimícháme sůl (2 dkg na 1 kg masa) a přidáme k bůčku. Dobře promícháme. Směs plníme do střívek. Naplněná střívka uložíme přes noc do chladu, aby nám maso ještě dozrálo. Udíme v předem dobře vyhřáté udírně asi 6 hodin. Klobásky necháme vychladnout a otřeme je ubrouskem, aby nebyla tolik cítit mírná hořkost z kouře.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.