Domácí klobásy
V dobách našich babiček nemohla u stavení chybět udírna. Uzení masa bylo tradičním způsobem jeho uchovávání a do udírny patřily také klobásky. A ty vyzkoušíme s Vladimírou Jakouběovou.
Domácí klobásy
17 kg vykostěného bůčku
3 kg vepřové plece
40 dkg soli
3 hlavičky česneku
kmín
sladká paprika
pálivá paprika
3-4 litry studené vody
Bůček pomeleme nahrubo, vysypeme sůl (2 dkg na 1 kg masa), dobře promícháme. Maso necháme odležet v chladu 3-4 dny. Odleželé maso přendáme do větší nádoby a přimícháme koření a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme a přidáváme studenou vodu (3-4 litry). Mezitím pomeleme i vepřovou plec na jemno. Do masa přimícháme sůl (2 dkg na 1 kg masa) a přidáme k bůčku. Dobře promícháme. Směs plníme do střívek. Naplněná střívka uložíme přes noc do chladu, aby nám maso ještě dozrálo. Udíme v předem dobře vyhřáté udírně asi 6 hodin. Klobásky necháme vychladnout a otřeme je ubrouskem, aby nebyla tolik cítit mírná hořkost z kouře.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.