Doba koronavirová: K „běžným“ odpadkům v přírodě přibývají „nové druhy“

Odpadky po turistech bývaly v přírodě vždy. K těm známým, jako papírové kapesníčky či obaly od svačin, teď v Českém ráji přibývají třeba jednorázové roušky. Náš redaktor se o tom přesvědčil v Klokočských skalách.

Čtěte také

Lesy Českého ráje se těší nečekaně velkému zájmu turistů. Bohužel ne všichni dodržují zásadu „Co si do lesa přinesu, to si také odnesu“. A tak ochráncům přírody nezbývá nic jiného, než vzít pytle, rukavice a roušky a vyrazit do terénu. K Haně Talli Hlubučkové, ze zapsaného spolku Ochrana Klokočských skal, se přidal i redaktor Jaroslav Hoření.

A co se v přírodě vyskytuje nejvíc? Jednorázové pleny, hodně jednorázových kapesníků a teď také jednorázové roušky. Jsou rozvěšené po stromech, i použité jako toaletní papír. A, jak říká Hana Talli Hlubučková, lidé hrají s dětmi hry, schovávají jim po lese lístečky s úkoly, ale…už se po hře nevrátí je opět vysbírat.

Ochránci přírody se teď k odpadkům v lese musí chovat jako k infekčnímu materiálu, navlékají tedy nejlépe dvoje rukavice, roušky, do kapes berou desinfekci a vydávají se do lesa uklízet. Koše přitom po lese rozmístěné jsou, po Klokočských skalách je 8 záchytných pytlů, které ochránci pravidelně vynášejí. Hana Talli Hlubučková ještě dodává, že jednorázové roušky se v přírodě samy nerozloží.

Jednorázové roušky se v přírodě samy nerozloží
Spustit audio

Související