Opravy hráze přehrady na Černé Nise pokračují. Co to znamená pro turisty?

23. duben 2020 14:22

V Jizerských horách znovu začala oprava hráze Bedřichovské přehrady, která potrvá až do zimy.

Čtěte také

Po zimní přestávce znovu začala oprava hráze Bedřichovské přehrady. Toto vodní dílo z roku 1906 je nejvýše položenou přehradou v Česku. Kamenná hráz se naposledy rekonstruovala v 70. letech a v poslední době do ní začalo zatékat. Přehrada na Černé Nise patří k oblíbeným turistickým cílům v Jizerských horách, v zimě tam lidé jezdí na běžky, vede tamtudy upravovaná trať; v létě na pěší výlety, na kolo a také se koupat.

Až do zimy zavřeno

Přehrada zadržuje přes dva miliony metrů krychlových vody a v některých místech její hloubka dosahuje až 15 metrů. A kamenná hráz je hodně namáhaná, v zimě tam často mrzne a jsou tam vysoké úhrny sněhu. Když začalo do hráze zatékat, musela se začít hned opravovat, aby ve spárách v zimě nepopraskala. Opravy potrvají do podzimu a po celou dobu bude hráz uzavřená pro pěší i cyklisty.

Jak se dostat z jednoho břehu na druhý

Přehrada bude opět uzavřená po celou sezonu. S opravami už se začalo před 4 lety, pak byl problém se stavební firmou, práce se přerušily, vybrala se nová stavební firma a práce zase začaly loni, kdy byla také hráz uzavřená. Protože se ale lidem nelíbilo, že musejí chodit z jedné strany vody na druhou přes okolní turistické cesty, to je o zhruba 4 kilometry delší cesta, vyznačil místní hrázný z Povodí Labe cestičku pod hrází. Jde o úzkou stezku lesem, která vlastně kopíruje hráz a tamtudy je možné projít. Ale například s kočárkem to nejde; za stezka je opravdu úzká, jsou tam kořeny stromů, kameny a podobně.

Po opravách

Na první pohled, z dálky, se nezmění nic, ale zblízka už ano; koruna hráze, na které se pracuje, bude mít jiný povrch než doposud. Doteď byla cesta vylitá betonem, nově bude vydlážděná žulovými kostkami. Na pohled je takový povrch určitě hezčí; cyklisty ale možná napadne, že není tak praktický. Dříve mohli přes přehradu přejíždět rychleji, teď budou muset zpomalit, podle hrázného to ale rozhodně neuškodí. Navíc už je vyzkoušené z jiných přehrad, že přejíždět přes kostky zase takový problém není, jsou například na Jablonecké přehradě, kde také hodně cyklistů jezdí.

autor: sas
Spustit audio

Související