Vláda zrušila omezení volného pohybu. Mělo to vliv na turistiku v Českém ráji?

V Česku už neplatí omezení volného pohybu v souvislosti s pandemií nového koronaviru. Jak se uvolnění vládního opatření projevilo v turisticky oblíbených lokalitách Českého ráje? Zjišťovala to reportérka Jana Pšeničková.

Například u hradu Valdštejn potkala v sobotu dopoledne jen několik desítek lidí. Možná je odradilo i počasí, protože bylo zataženo a teploty jen kolem dvanácti stupňů. Většina z dotázaných si přitom vyrazila jen tak, rozhodně ne kvůli zrušení zákazu volného pohybu.

Turistů na Valdštejně moc nebylo. Možná to bylo kvůli počasí i rozkopané příjezdové silnici

„Samozřejmě, že hledáme místa, kde bude míň lidí. Včera jsme byli na Prachově a tam nebyla ani noha,“ uvedl jeden z oslovených turistů. U Valdštejna je otevřená restaurace, zatím ale jen přes výdejní okénko. Zatímco v minulých letech se tam sezona naplno rozbíhá už po Velikonocích, letos ji zbrzdila nejen pandemie nového koronaviru, ale také rozkopaná silnice, která vede k parkovišti pod hradem.

„Ti lidi se sem vlastně nemají jak dostat. Tady je to závislé na parkovišti, protože z nádraží je to sem daleko. Třeba pro rodiny s dětmi, protože ty malé děti sem nedošlapou. A na Hlavatici žádné parkoviště není. To je další místo, odkud by se sem dalo jít,“ vysvětlila situaci provozovatelka restaurace u hradu Valdštejn.

Situace vypadala podobně i na dalších místech v Libereckém kraji. I když parkoviště, která byla ještě minulý víkend z nařízení hejtmana uzavřená, zase otevřela, parkovalo na nich jen pár aut. Poklidný víkend potvrdili i policisté. Ti také dohlíželi na to, zda lidé dodržují bezpečnostní opatření.

„Teď už se venku můžou sdružovat skupiny po deseti lidech, ale musí od sebe udržovat odstupy dvou metrů a musí být vybaveni rouškami. Tohle v rámci běžného výkonu policisté také dohlíží,“ řekl policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Podle něj hlídky o víkendu nezaznamenali žádné porušování těchto pravidel.

Bez větších problémů se podle Robovského obešla i situace na hranicích, kde policisté zkontrolovali desítky aut. Občas se sice stalo, že někteří čeští řidiči zatoužili po nákupu v Německu, policisté jim ale vysvětlili, že by po návratu museli do čtrnáctidenní karantény, a tak si to raději rozmysleli a vrátili se domů.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související