„Nezachraňujte“ mláďata, která v přírodě najdete samotná. Uškodíte jim, říkají odborníci

V liberecké záchranné stanici pro volně žijící zvířata Archa chovatelé v těchto dnech pečují o čtyři malé zajíce. Mají s nimi spoustu práce a není vůbec jisté, jestli mláďata přežijí. Ta přitom mohla vyrůstat se svými matkami v přírodě. Lidé, kteří je našli a do záchranné stanice přinesli, si mysleli, že je zachraňují. Ve skutečnosti jim uškodili.

„Naštěstí je to jeden ze zajíčků, který spolupracuje. Bohužel velmi často se stává, že ti zajíčci, třeba jinak zdraví, uhynou, protože nepřijímají potravu,“ popsala jednoho ze svých nových svěřenců Ivana Hancvenclová z liberecké záchranné stanice Archa. Zaječí mláďata se k nim dostala hned po narození a v době natáčení reportáže jim bylo pět dní. Lidé je musí krmit speciálním mlékem, nesmí je ale překrmit.

Ivana Hancvenclová z liberecké záchranné stanice Archa a její nový svěřenec

„Zajíčci jsou nejčastěji zbytečně sbíranými savčími mláďaty, ještě spolu se srnčátky. Důvodem odebírání mláďat z přírody není ani to, když se vyskytují na místech, kde jim hrozí třeba nebezpečí od psů a od koček. Vždycky mají větší šanci na přežití při přirozeném odchovu svojí matkou, než v lidské péči,“ shrnula problematiku "zachraňování" mláďat Ivana Hancvenclová.

V době focení asi pětidenní zajíček, o kterého se starají v liberecké záchranné stanici Archa

Zaječí mláďata si podle ní jejich matka odloží a chodí je zhruba dvakrát denně nakrmit. Lidé, kteří samotná mláďata najdou, je v dobré víře, že je zachraňují, často vezmou a donesou právě do některé ze záchranných stanic pro zvířata.

V liberecké záchranné stanici Archa měli od začátku roku už osm zajíčků. Jednoho už vypustili zpátky do lesa. Současní čtyři nalezenci by se mohli, pokud v lidské péči přežijí, vrátit do přírody zhruba za měsíc a půl.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL

Související